0 412 237 20 77

5651 Loglama – 5651 Sayılı Yasa Nedir? Neleri Kapsar?

  • Anasayfa
  • Blog
  • 5651 Loglama – 5651 Sayılı Yasa Nedir? Neleri Kapsar?

5651 Loglama – 5651 Sayılı Yasa Nedir? Neleri Kapsar?

blog

5651 sayılı kanun internet üzerinden işlenilen suçların engellenmesine yönelik bir kanundur. 2007’de çıkarılan kanunla beraber internet sağlayıcıları ve dağıtıcılarına bazı yükümlülükler getirildi.


İnterneti kullanan bilgisayarın IP adresleri, girilen siteler ve giriş çıkış zamanları gibi bilgilerin saklanmasına yönelik uygulamalar zorunlu tutuldu. Buradaki amaç, internet sağlayıcının ağından gerçekleşen suçları tespit etmek ve internet sağlayıcısının işlenen suçla doğrudan bir ilgisinin olmadığını saptamaktır. Bu bakımdan ilgili kanun internet sağlayıcı kurumları da koruma altına alır.


Yerli Firewall - 5651 Yasal Loglama

SİBERWALL - Yerli Güvenlik Duvarı - Yerli Firewall

GÜVENLİK DUVARI

SSL VPN

IPSEC VPN

Ülke Bazlı Erişim Kısıtlama

USB Engelleme

Kullanıcı bazlı yetkilendirme

PERFORMANS

Min. 120 Gb SSD Disk

Min. 4GB Memory

Min. 4 Core İşlemci

5651 LOGLAMA

5651 Loglama çözümlerimiz ile yasal loglama yapın ve Log kayıtlarınız 5651 sayılı kanuna uygun olsun.


HOTSPOT

Misafirleriniz networkünüze erişmeden internete çıkabilsinler, isterseniz Otel yazılımınıza da kolayca entegre olur.


FİREWALL DESTEK

Hızlı teknik destek hizmeti sayesinde işlerinizin aksamamasını sağlıyoruz.


MOBİL RAPORLAMA

Cep Telefonunuza kuracağınız mobil uygulama ile cihaz ve network durumunu izleme artık çok kolay.


5651 LOGLAMA – YASAL LOGLAMA NEDEN GEREKLİDİR?

Yasa ile beraber müşterilerine internet sağlayan kurumun internet trafiğini kaydetmesine loglama denir. Müşterinin bilgisayar veya telefon IP ve Mac bilgilerinin kayıt edilmesi, internette yapılanların kayıt altına alınması loglama tanımı altına girer.


Bir firma veya işletmenin loglama yapmaması halinde ilgili ağdan gerçekleşen her türlü suçun sorumluluğunu taşımak zorundadır. Dolayısıyla, toplu internet hizmeti veren firma, kurum veya şahısların loglama teknolojisinden yararlanması yasal olarak gerekliliktir. Müşterilerine veya çalışanlarına internet sağlayan her kurumun loglama sisteminden faydalanması gerekir. Kafe, restoran, otel, AVM veya açık alanlarda internet sağlayan kurumlar örnek gösterilebilir.


5651 YASAL LOGLAMA’NIN ÖNEMİ.

Günümüzde her firma, işletme veya kurumlar işlerinin neredeyse tamamını internet üzerinden yürütmektedir. İnternetin iş hayatımıza sağladığı kolaylık küçümsenemeyecek kadar önemlidir.


Bununla birlikte internetin hayatımıza girmesiyle birlikte birçok sorunda ortaya çıkmıştır. Bu sorunların en önemlilerinden biriside güvenliktir. Güvenlik sosyal medya hesabınızın başkasının eline geçmesinden tutunda, firmaların veya kurumların verilerinin kaybedilmesine kadar uzanabilir.


Bu tarz sorunların önüne geçilmesi amacı ile Log kaydı geliştirilmiştir. Logdan kısaca söz edecek olursak Türkçeye çevrildiğinde kütük ve kayıt defteri anlamına gelmektedir. Bilişim camiası için ise log; kullanıcıların bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirdiği tüm eylemleri kayıt altına alınması demektir.


Ülkemizde 5651 sayılı kanun gereği işletmeler, firmalar, kurumlar log kayıtlarını en az 2 yıl saklamak zorundadır. Log kaydı aynı zamanda ağınızda ki tüm kullanıcıların internet üzerindeki girdikleri web sitelerini de kayıt altına almaktadır. Bu kapsamda bir kullanıcının girmiş olduğu tehlikeli, uygunsuz olabilecek içeriklerin engellemesi ve olabilecek bir tehdide karşı önlem almanızda önemli bir rol oynamaktadır.


SİBERWALL Firewall olarak 5651 sayılı kanuna uygun olarak loglama yapmakta olup kullanıcılarınızın kendi T.C. Kimlik Numarası (Hotspot) ile internete erişim sağlamalarına olanak tanımaktayız. Kullanıcılar T.C. Kimlik Numaraları ile internete erişim sağladıklarından kişinin işleyeceği olası bir güvenlik ihlalinden kendisinin sorumlu tutulacağını bilmeleri gerekmektedir. Örnek verecek olursak kafeniz de müşterilerinize ücretsiz internet hizmeti sunduğunuzu varsayalım. Sunmuş olduğunuz internet hattı üzerinden olası bir suç işlenirse tutulan log kaydı sayesinde kimin hangi tarih, saatte ve hangi IP adresi ile bağlantı kurduğunu kolaylıkla tespit edebilirsiniz. Bu da işletmenizin her hangi bir sorumluluk altında kalmamasını sağlar. SİBERWALL Firewall log kayıtlarını kendi içeresinde depolamasının yanı sıra başka bir bilgisayarda oluşturacağınız klasöre sizin belirleyeceğiniz saatte yedekleme yapmaktadır.


Özetleyecek olursak log kaydı firmanızın, işletmenizin veya kurumunuzun tüm işlemlerini kontrol altına almanızı ve güvenliğinizi sağlamanıza yardımcı bir yazılımdır.

Array5651 Loglama – 5651 Sayılı Yasa Nedir? Neleri Kapsar?